Väriterapiaa pimeyteen!


Ja niin on taas siirrytty synkkään pimeyteen! Oi kesäaika tule taas pian! Tunnustettakoon, että jos vain voisin niin teleporttaisin itseni ikuiseen kesään tai siis muuttaisin maailman järjestystä niin, että tämä maailman onnellisimman kansan muumilaakso sijaitsisi, jossain ikuisessa auringossa.  No mutta niin kauan kuin tämä ei ole mahdollista täytynee tyytyä vaihtoehtohoitoihin eli tervetuloa nojatuolimatkalle kesään!

Opintomatkailimme tiimillämme Italian Veneton alueella kesäkuussa. Matkalla perehdyimme kaupunkikeskustoihin kysymyksillä, mitkä fyysiset tekijät kaupunkiympäristössä luovat ja mahdollistavat kaupunkielämää ja mitä ”aito” kaupunkielämä on, ja miten se voi parantaa ihmisen elämänlaatua?

Eihän tällaisen matkan opit yhteen postaukseen mahdu, joten lähdetään matkalle kohde kerrallaan. Tänään täällä synkistellessäni ajattelin tuoda väriä elämään eli valoa pimeyteen! Arkkitehtuurin värikkyydellä voi olla useita etuja kaupunkiympäristössä. Värikkäät rakennukset lisäävät kaupunkikuvan elävyyttä ja visuaalista mielenkiintoa sekä voivat osaltaan korostaa kaupunkikuvan kauneutta tai jopa olla osa sitä.

Väreillä voimme luoda kaupungille, kaupunginosalle tai yksittäiselle rakennuskohteelle omaleimaisuutta ja alue/brändi-identiteettiä. Omaleimainen tunnelma voi tehdä alueesta pidetyn asukkaiden ja muiden alueen käyttäjien keskuudessa ja houkutella alueelle ulkopuolisia vierailijoita. Parhaimmillaan arkkitehtuuri voi luoda ylpeyden tunnetta omia kotikulmia kohtaan. Tämä olisi erityisen tärkeää kaupunkialueilla, jotka kaipaavat nostetta ja joissa ehkä kärsitään jo jonkinlaisesta sosioekonomisesta segregaatiosta.

Värikkäät ja omaleimaiset rakennukset voivat auttaa kaupunkiympäristössä suunnistamisessa. Myös entuudestaan tuntemattomassa kaupunkiympäristössä liikkuminen on helpompaa, jos arkkitehtuurin monimuotoisuus osaltaan erityistää kaupunkitiloja. Ja kuinka kiva on kertoa ensikertaa kylään tuleville vieraille, esimerkiksi että: ”se on sitten se punainen talo siinä puiston laidalla, missä asutaan!”

Ja viimeisimpänä, mutta ei lainkaan vähäisimpänä (ja erityisesti näin syksyn synkkinä hetkinä): tärkeänä muistutuksena, että kirkkaille väreille altistuminen voi vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen vähentämällä stressiä ja ahdistusta ja lisäämällä onnellisuuden ja hyvinvoinnin tunnetta. Jos siis jaksoit lukea tänne saakka niin onneksi olkoon! Olen nimittäin vihdoinkin pääsemässä asiaan. Nimittäin nyt on se hetki: värikylpy Buranossa alkaa, tervetuloa!

Tästä ja kaikista yllä olevista kuvista saamme kiittää kaikkia niitä maailman parhaita kanssamatkustajiani, jotka jakoivat tämän mielettömän väri-ilottelun kanssani livenä ja taltioivat reissuamme kanssani ( ja älkäämme unohtako heittää kiitosta myös kohdevinkkaajalle, jonka mukaan Buranossa vierailu on ehdoton pakko Kivistön suunnittelijoille, koska Kivistö <3 ). You know who you are 😉
,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.