Tervetuloa Onnelliseen kaupunkiin!


Tänään perjantaina 18.3.2022 julkaistu Maailman onnellisuusraportti 2022 nostaa Suomen viidettä kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi. Raportin tulokset perustuvat erilaisten hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden kuten bruttokansantuotteen, korruption, sosiaalisten tukiverkostojen, valinnanvapauden ja terveyden tarkasteluun sekä kyselytutkimukseen, jossa ihmiset arvioivat omaa onnellisuuttaan. Kymmenettä juhlavuottaan juhlistavan raportin mukaan geenimme määrittävät 30–40 % onnellisuuden kokemuksestamme. Tämä tarkoittaa, että ympäristötekijät vaikuttavat onnellisuuden kokemukseemme merkittävästi. Mitkä ympäristötekijöistä ovat vaikuttavimpia? Miten voimme edistää niitä?

Kun astun aamukävelyllä kulmakahvilaamme ja aina yhtä iloiset baristat tietävät pyytämättä, että haluan americanoni kahdella shotilla take away, kun melkein juoksuaskelin tavoitamme puiston kulman ja voin päästää Mantelin etsimään keppiä, kun putkahdamme puiston poikki kuljettuamme takaisin kadulle ja kierrämme lähileipomon kautta kotiin, jotta karvakaveri saa pienen kinkunpalansa leipurilta, koska on niin söpö ja me ihmiset tuoretta aamiaispöytäämme, olen onnellinen. Tätä on onnellinen kaupunki minulle näissä hetkissä. Näissä hetkissä olen onnellinen.

Pieni pala arkeani antaa arvon ihmisten kohtaamisille, kohdatuksi tulemiselle: sille, että minut tunnetaan täällä ja minusta välitetään. Arvoon arvaamattomaan nousee myös pienen pieni karvakaveri, joka on niin intopiukeana viemässä aina luonnon helmaan: puistot ja bulevardit tarjoavat metsäterapiaa pikavisiitteinä. Niin ja tietysti se tuore croissant tai levain, joka nostaa uuden päivän nextille levelille. Minulle onnellinen kaupunki on onnellisten kaupunki.

Perjantain valoisa uutinen kaiken tämän pimeyden keskellä, tarjosi juuri sen pienen tönäisyn, jota olen odottanut aloittaakseni tämän blogin. Tervetuloa Onnellinen kaupunki -blogiini! Perustan tämän blogin kirjatakseni yhteen paikkaan niitä pieniä todellisuuksia, unelmapilviä ja utopioita, joita elän, jaan ja sivusta koen kaupungeissa siellä ja täällä. Kirjoituksissani käsittelen ihmisen onnellisuutta lisääviä ja tukevia teemoja kaupunkien kautta. Onnellisuudella tarkoitan kaikkea hyvää, positiivista: elämänlaatua, tyytyväisyyttä, mielihyvää. Kaupungeilla en tarkoita maantieteellisesti rajattuja hallinnollisia alueita vaan väestökeskittymiä, jossa asutus on ympäröivää maaseutua selvästi tiheämpää. Tervetuloa keskustelemaan, kommentoimaan ja seuraamaan!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.