Manifesti? Mikä manifesti? Miksi?


RIP Jane Jacobs! Kiitos inspiraatiosta!

Yritin huhtikuussa kirjoittaa Pariisista, koska mielestäni Pariisin kunnianhimoinen tavoite olla maailman kestävin kaupunki vuoteen 2030 mennessä on äärettömän inspiroiva. Ei ainoastaan siksi, että he ovat määrittäneet itselleen rohkean tavoitteen, vaan erityisesti siksi, että he tuntuvat tekevän aktiivisia toimia tavoitteen saavuttamiseksi! En päässyt Pariisista kirjoittaessani puusta pitkälle, kun eksyin jo toteamaan, että voisimme ottaa heiltä opiksi ja johdinkin tekstini tekemisiimme Vantaan Kivistössä. Näin kirjoitinkin siis todellisuudessa muutamalla kappaleella Kivistön keskustan kaavarungosta ja kaavarungon Kestävän Kivistön manifestista 2050. Tuo kirjoitus jäi kuitenkin mielestäni niin pintaraapaisuksi, että ajattelin avata manifestin vielä huolelle, josko se siten saattaisi mahdollistaa paremmin sparrailua aiheen tiimoilta!

Visiomme on, että vuonna 2050 Kivistön keskusta on tiivis ja vehreä 45 000 asukkaan kahden aseman kaupunkikeskusta, joka tukeutuu Kehäradan Kivistön ja Lapinkylän asemiin. Sekoittunut, pienimittakaavainen, inhimillisen kokoinen kaupunkirakenne perustuu kävelyyn ja kohtaamispaikkojen syntymiseen kaupunkiympäristössä.

Vision toteuttamiseksi olemme laatineet Kivistön keskustan kaavarungon, joka koostuu kahdesta osiosta: kaavarunkoselostus ja Kestävän Kivistön manifesti 2050. Kivistön keskustan kaavarunkoselostus karttoineen kuvaa suunnittelun lähtökohdat, tavoitteet ja prosessin. Selostus kokoaa keskeiset tavoitteet ja lähtökohtatiedot sekä kuvaa vuorovaikutuksen. Kestävän Kivistön manifestilla 2050 tarkennamme, millaista kaupunkia tavoittelemme ja miten. Kestävän Kivistön manifesti 2050 muodostuu kymmenestä periaatteesta, jotka ohjaavat resurssiviisaan kaupungin suunnittelua ja toteutusta havainnollisesti siten, että tavoite kävelykaupungin toteutumisesta on mahdollinen. Manifesti visioi Kivistön keskustan tulevaisuutta pitkälle tulevaisuuteen, aina vuoteen 2050.

Manifestissa kuvaamme jokaisen manifestin periaatteen perustelut ja ratkaisut havainnollisesti, jotta periaatteita on mahdollista edellyttää noudatettaviksi suunnittelun ja toteutuksen eri tasoilla, kuten asemakaavoituksessa, liikenne- ja katusuunnittelussa, rakennuslupavaiheessa sekä toteutuksessa.

Esimerkit havainnollistavat kunkin periaatteen tavoitteiden toteuttamista!

Manifestin jokaisen periaatteen kohdalla kerromme miksi ja miten periaatetta tavoittelemme. Määrittelemme periaatetta kuvaavat suunnitteluperiaatteet ja kuvaamme esimerkein periaatteen toteuttamista. Lisäksi manifestin kaikille periaatteelle on laadittu jatkosuunnittelun ”tsekkilistat”, jotka ovat hyödynnettävissä esimerkiksi asemakaavaselostuksissa, niiden liiteaineistona sekä suunnittelun ja toteutuksen eri tasoilla.

Vuonna 2050 kestävä kivistöläinen laskee hiilijalanjäljen sijaan hiilikädenjälkeään!

Vision toteutuminen edellyttää, että toteutamme sitä kaikilla tasoilla. Olennaisena toteuttajatahona ovat kaupunkilaiset ja kaikki muut kaupunkitoimijat. Olemme koonneet manifestiin Kestävä kivistöläinen -otsikoiden alle erillisiä vinkkejä ja toimia, joilla jokainen kaupunkilainen voi osaltaan olla edistämässä Kestävän Kivistön manifestin toteutumista.

Pysäköinnin vaiheistuskonsepti pilottina Kivistössä!

Haluamme kehittää Kivistön keskustaa uusien kokeilujen alustana ja olemmekin koonneet manifestiin TestBed Kivistö -otsikoiden alle periaatteittain Kivistön keskustassa jo pilotoitavia juttuja ja ideoita pilotointeihin, joiden toivomme inspiroivan jatkossa entistä eksoottisempiin uusiin kokeiluihin. Tervetuloa kokeilemaan uutta Kivistössä!

Lisätietoja Kivistön keskustan kaavarungosta löytyy Vantaan kaupungin nettisivuilta!

Ajattelin avata Kestävän Kivistön manifestia 2050 tarkemmin yksittäisten suunnitteluperiaatteiden kautta erillisinä postauksina. Kuulisin mielelläni mitä ajatuksia manifesti herättää ja kaipaamme aina ideoita, miten voisimme varmistaa manifestin toteutumista entistä paremmin!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.